Koffieconcert De Gouden Eeuw

Zondag 6 oktober verzorgt Fonte di Musica koffieconcert De Gouden Eeuw in de Ridderzaal van Kasteel Radboud. Een muzikale reis naar een bewogen periode in de Nederlandse en verder Europese geschiedenis.

De muziek
Als Holland zijn economische vleugels uitslaat, is er nog volop strijd elders in de Lage Landen en zeker ook in de rest van Europa. Toch wordt in deze turbulente tijd de mooiste muziek geschreven…

Het concert omvat religieuze muziek van Tomasso Luigi da Victoria, destijds de belangrijkste componist in Spanje, het land waar onze voorouders zich juist aan trachtten te ontworstelen. Het iets verder weg gelegen Italië is goed vertegenwoordigd door onder andere Monteverdi, Palestrina en niet in de laatste plaats door Giovanni Gabrieli met zijn achtstemmige ‘Jubilate Deo’ waarmee Fonte di Musica laat horen dat moeilijke muziek niet moeilijk hoeft te klinken.

Onze buurlanden zijn ook goed vertegenwoordigd. Zo klinkt vanuit Engeland onder meer muziek van Purcell, Moreley, Gibbons en Tallis. Duitsland bestond nog niet als staat, maar vanuit de Duitse landen dragen Hassler en Kuhnau bij aan dit concert waarin natuurlijk de ‘eigen’ componisten ook niet mogen ontbreken: Jacob (ook wel: Jacques) Arcadelt uit de zuidelijke en Jan Pieterszoon Sweelinck uit de noordelijke helft van de Nederlanden met zowel een religieus als een wereldlijk werk.

Muzikaal gezelschap Fonte di Musica
In 2016 is het Noord-Hollands dubbelkwartet Fonte di Musica ontstaan en bestaat uit leden met jarenlange zangervaring. De samenklank bleek boven verwachting. Zo namen ze in 2017 al tijdens hun tweede optreden de publieksprijs van het Hoornse festival ‘Oude Muziek Nu’ in ontvangst. Fonte di Musica bestaat uit: Cécile de Moes en Maria Snijders (sopranen), Margreth Koning en Catharina Vreugdenhil (alten), Harrie en Frank Doodeman (tenoren), Richard den Bak en Philip Waardijk (bassen).

Aanvang en prijzen
Het concert begint om 11.00 uur en wordt in twee delen van zo’n 35 minuten ten gehore gebracht. Daartussen is een korte pauze met de gelegenheid om een kopje koffie of thee te bestellen. Entree is in de voorverkoop € 10,- per persoon. Aan de deur is het € 12,50. Museumkaart is niet geldig bij deze voorstelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *